NOVINKY

[5]

Tři věci, které si je potřeba uvědomit, než začnete s přípravami svatby svépomocí

Mnoho párů dnes plánuje svatbu takzvaně DIY (Do It Yourself – Udělej To Sám) v domnění, že ušetří spousty peněz a bude přesně taková, jakou si ji vysnili. Je to opravdu dobrý nápad?

V České republice je tento druh svateb hluboce zakořeněný, mnoho rodičů zastává názor „my to zvládli sami a bez pomoci, tak vy snad taky“. Pravdou však zůstává, že od dob svateb našich rodičů se dost věcí změnilo. A s nimi také životní styl, nároky, a především představy nevěst o tom, jak by jejich svatba snů měla vypadat. Hodně záleží na tom, zda máte dostatek času, zkušeností a spolehlivých dobrovolníků, kteří vám se svatebními přípravami pomohou. Než začnete opravdu plánovat svatbu svépomocí, zkuste si zodpovědět následující otázky.

DIY - svatební tabule a dekorace

Máte na to dostatek času?

Mnoho dodavatelů a obchodníků má stejnou pracovní dobu, jako máte Vy. A tak se často stane, že je nezastihnete nebo si s nimi musíte domluvit osobní schůzku... nemluvě o úřadech. Diáře těch opravdu vyhledávaných a kvalitních dodavatelů bývají dost plné, a málo kdo je bohužel ochotný počkat na Vaši návštěvu do večerních hodin.

A co Vaše možnosti nebo čas v průběhu pracovního dne? Můžete si dovolit vyřizovat telefonáty, objednávky, nebo dokonce schůzky s dodavateli tak, aby Vám to nenarušovalo pracovní povinnosti? Pokud ne, měli byste počítat s tím, že budete nuceni vzít si i několikrát v práci volno, abyste mohli potřebné úkoly vyřídit.

Některé záležitosti je možné řešit skrze emaily, avšak tato komunikace může být zdlouhavá, a ne každému dodavateli vyhovuje. Někdy se také stane, že se strany špatně pochopí a vznikají tím nepříjemné komplikace. Z tohoto důvodu je dobré si vše nejdříve vysvětlit telefonicky a následně nechat potvrdit emailem.

Ale ani telefonická domluva není vždy bezproblémová. Mnohdy můžete narazit na to, že dodavatel s Vámi momentálně nemůže hovořit, nebo jej v danou chvíli nezastihnete. A tak bude nutné dodavateli telefonovat víc než jedenkrát - což opět vyžaduje Váš drahocenný čas.

Pokud se se svým dodavatelem setkáte osobně, ze zkušenosti víme, že je pro obě strany dobré nechat si písemně potvrdit vše, na čem jste se dohodli - aby se pak například nestalo, že Vám bude dva dny před svatbou volat provozní restaurace, jaké že jste si to vybrali jídlo jako svatební menu… ano, i to se bohužel stává.


DIY - balonky a vázy

Tímto se opět zvyšuje časová náročnost na komunikaci, se kterou je nutné dopředu počítat. Nesmíte zapomenout také na náklady, které vydáte za cestování a telefonáty při plánování.

Jste vůdčí osobnost a libujete si v komunikaci s lidmi?

Od komunikace s dodavateli přejděme k psaní pozvánek a plánovaní svatebního dne do nejmenšího detailu. Pokud se chystáte zařídit si svatbu svépomocí, budete zodpovědní za všechno od A do Z - a to i ve svůj velký den. Jste na to připraveni?

Celkově vzato je plánováni svatebního dne velká zodpovědnost a neuvěřitelné množství povinností, na které musíte myslet. Často současně. Pravdou je, že na mnoho věcí si najmete třetí strany, ovšem ani to není bez práce. V prvé řadě strávíte několik hodin hledáním těch správných dodavatelů, včetně referencí na ně.

A jaké že dodavatele snoubenci nejčastěji hledají? Namátkou - firmu na svatební oznámení, floristu, fotografa, cukráře, svatební agenturu, vizážistu, kadeřníka, kapelu nebo DJ. Pokud sedáte k internetu a nemáte tip na to, koho oslovit, pak je před Vámi několikadenní vysedávání u počítače a hledání toho pravého. A když už se Vám někdo opravdu zamlouvá, ještě stále nemáte vyhráno, protože se může stát, že Vámi vybraný dodavatel má již Váš termín rezervovaný pro jiné snoubence..., a tak můžete začít s hledáním od začátku.

Několik dní před, a také v samotný den D, jste to právě Vy, kdo musí dohlédnout na to, aby bylo vše vyzvednuto, připraveno a následně na správném místě a ve správný čas. A jako třešnička na dortu - aby to všechno dohromady vypadalo dokonale dle vašich představ. To všechno je nejen časově, ale i psychicky velmi náročné. Pokud se např. stane, že se dodavatel zpozdí, nedostaví se, nebo nedodá slíbené zboží či službu, co budete dělat poté? Je dobré mít vždy připravený záložní plán.

DIY - kornoutky a ubrusy

Máte rodinu a přátele, kteří Vám pomohou?

Zatímco svatební agentura nebo cateringová společnost za Vás celou hostinu připraví a posléze zase uklidí, při svatbě svépomocí bude vše na Vás. Je jasné, že v jednom či dvou lidech je výzdoba místa hostiny opravdu velké sousto. Proto je potřeba zadat úkoly zodpovědným a zručným osobám, jež budou ochotné Vám pomoci.

Dnes se však naštěstí setkáváme s tím, že restaurace jsou ochotnější a umožní vstup do sálu večer před akcí. I tak se ale často stává, že nevěsta ještě o půlnoci chystá výzdobu, místo aby relaxovala a pořádně se vyspala na tak náročný den, jakým je právě ten svatební. V případě, že toto restaurace neumožní z důvodu jiné akce před Vámi, budete se muset smířit s tím, že se na výzdobě podílet nebudete a vše svěříte do rukou vašich blízkých, nebo restauraci samotné.

Ovšem nejedná se jen o přípravy v předvečer svatby. Mnoho věcí je potřeba přichystat už předem - vytvořit zasedací pořádek, nachystat dekorace, vyzvednout květiny, napsat jmenovky,… A to jsme ještě nezmínili, že při přípravách svatby vlastními silami budete jistě hledat inspiraci stylu a dekorací Vašeho dne. Na toto téma bude jeden z našich příštích článků.

Pokud se chystáte mít obřad mimo matriku, je nutné nachystat také dekorace pro něj, a někoho výzdobou pověřit (vzhledem k faktu, že Vy se budete v tuto dobu připravovat). Nesmíte zapomenout ani na úklid, který je nutné na místě obřadu provést ihned po jeho skončení. U restaurací to pak bývá druhý den po akci (nejčastěji v ranních hodinách), abyste nebránili v běžném provozu restaurace.

Moment, a nebudou se chtít vámi pověřené osoby také připravit na Váš velký den? Neměly by maminky, sourozenci či Vaši dobří kamarádi také sedět u kadeřníka a chystat se na ten okamžik, kdy si řeknete své ANO?


DIY trička a vázy

Jak se rozhodnete?

V případě, že jste si na všechny tři otázky odpověděli „ano“, můžete se směle pustit do díla. Pokud jste si ale právě teď uvědomili, že touto cestou jít nechcete a chcete si svou svatbu užít bez starostí a stresu, pak je pro Vás svatební agentura to pravé řešení.

Profesionální organizátoři svateb Vám se vším pomohou, poradí a zajistí vše, co budete potřebovat. Odpadnou Vám tak povinnosti se zajišťováním těch pravých dodavatelů, schůzkami s úředními šimly, zodpovězení stovek emailů, hlídání rozpočtu,... nemluvě o stresu zda vše klapne tak jak má. Vy i vaši příbuzní si budete moci užívat svatební veselí naplno a bez závazků.
Tři věci, které si je potřeba uvědomit, než začnete s přípravami svatby svépomocí Tři věci, které si je potřeba uvědomit, než začnete s přípravami svatby svépomocí Reviewed by Kouzelná Svatba on 1.1.16 Rating: 5

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    píšete že svatební agentura zařídí všechno a ušetří nám čas. Ale pořád přece můsím rozhodovat o tom, jak moje svatba bude vypadat, kde bude a tak dále, takže stejně tomu musím věnovat hodně času, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, samozřejmě, že je vždy na snoubencích, jak bude ve finále jejich svatební den vypadat. Ale agentura Vám může ušetřit dost času v tom smyslu, že Vám nabídne několik prověřených dodavatelů, u kterých má jistotu, že mají ve Váš termín prostor - a to dodavatele z každého odvětví, které budete potřebovat. Čímž Vám ušetří hodiny strávené hledáním na internetu.

      A co se vzhledu a stylu svatebního dne týká, profesionální organizátoři mají velký přehled o tom, jaké styly, květiny, barvy a materiály se dají vybrat, kombinovat, kde dekorace nakoupit, popř. zapůjčit, a jak se cenově pohybují. Tudíž Vám ušetří opět čas tím, že po schůzce, na které zjistí, jaký styl máte rádi, Vám nabídne i desítku možností barev a stylů. V našem případě zasíláme snoubencům, na základě osobní schůzky, námi vyrobené koláže, aby měli reálnější představu... A tu si pak jen "doladí" ve spolupráci s agenturou. Díky tomu bude den naprosto perfektní a plně dle očekávání nevěsty i ženicha.

      Pokud plánujete svou svatbu poprvé, je velmi těžké, a hlavně časově náročné, objevit všechny možnosti vzhledu, a následně jeho realizaci.

      Vymazat

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!