NOVINKY

[5]

Jak na svatební menu? Na čem se dá ušetřit?

Přemýšlíte nad tím, jak sestavit svatební menu tak, aby byli všichni hosté nasyceni a Vy nemuseli kontaktovat svého bankéře ohledně půjčky? Máme pro Vás pár tipů na čem se dá ušetřit, a co naopak rozhodně nedělat.

Ujasněte si kolik peněz můžete utratit

Jako první krok je třeba rozmyslet si, kolik peněz hodláte investovat do svatební hostiny. V případě, že budete hostit všechny hosty už od oběda, měli byste samozřejmě počítat s vyšší částkou, než  když pozvete hosty pouze na večeři. Restaurace běžně počítají s útratou kolem 800 -1200 Kč za jednu osobu (cca 300Kč za oběd + 300Kč za večeři + nápoje).

Náklady na svatebního hosta nejsou malé

Domluvte se s kuchařem

Máte-li jasno co se rozpočtu týče, není nic jednoduššího, než setkat se s provozním restaurace či šéfkuchařem, a domluvit se, jaké pokrmy Vám v této cenové relaci mohou nabídnout. Ve většině případů mívají restaurace již předem sestavená svatební menu, ve kterých se snoubenci nemusí dobře oreientovat, a tak z nevědomosti kývnou na nabídku, aniž by o ní do detailu přemýšleli. Je velice těžké představit si, například kolik mini-řízečků obsahuje porce na 200g. Pokud se v oboru nepohybujete, je to jako věštit z křištálové koule.

Domluvte si tedy schůzku, proberte Vaše představy o hostině, sdělte jim, co máte rádi a také upozorněte na to, co na stole určitě vidět nechcete. Nechte si poradit, která jídla jsou na svatbách oblíbená, a nebojte se klást všetečné otázky - jde přece o Vaše peníze a reputaci. Není nic horšího, než špatné jídlo a hladoví hosté...

Požádejte proto restauraci o sestavení menu přímo pro Vás na míru. Většina restaurací je tomu přístupná, a v případě, že Vám nebude chtít vyjít vstříc, zkuste si pro svou svatební hostinu vybrat jiné místo. Komunikace a vstřícnost jsou tím nejdůležitějším, a jestliže je zádrhel už v tak základní věci, jako svatební menu, jaké problémy mohou vyvstat v budoucnu?

Svatební menu může být i bezmasé

Zjistěte případná omezení a diety hostů

V dnešní době se snad na každé hostině objeví vegetarián nebo host s nesnášenlivostí na určité potraviny. Ve chvíli, kdy Vám budou hosté potvrzovat svou účast na svatbě, zjistěte, zda nemají dietní omezení. Pokuste se informovat restauraci dostatečně dopředu a nechte si od nich navrhnout alternativu, kterou svým hostům nabídnete. Určitě je potěší, že na ně myslíte i v tomto ohledu.

Zredukujte obědové menu

Mnoho snoubenců přistupuje k tomu, že snižuje počet obědových chodů. Nejde ani tak o to, že by chtěli ušetřit, ale o fakt, že málo kdo do sebe nasouká pětichodové menu, zvláště plánujete-li podávat drobné občerstvení již při obřadu.

Často se tedy setkáváme s tím, že předkrm není podáván a hostina začíná rovnou svatební polévkou. Také se upouští od dezertu, který je nahrazen svatebním dortem či drobným cukrovím a koláčky.

Pokud přesto chcete svým hostům dopřát všechny chody, je dobré upravit velikost porcí. Mezi jednotlivé chody je pak vhodné naplánovat řeč nebo poděkování svědků či jiných přátel, aby měli hosté možnost jídlo trochu strávit.

Raut může být levnější než klasické menu

Hostina formou rautu, ano či ne?

Zvažujete-li, jakým způsobem servírovat jídlo na Vaší svatbě, máme pro Vás pár pro a proti.

Z praktického hlediska je určitě mnohem jednodušší podávat obědové menu formou roznášeného jídla. Vzhledem k tomu, že své hosty zrovna usadíte, je trochu nepraktické všechny zvednout ze židle a poslat je pro jídlo. Navíc budou chtít jíst všichni ve stejnou chvíli, proto se bude u jídla tvořit fronta a než si vystojíte řadu na maso, můžete mít studenou přílohu - obzvláště, koná-li se svatba někde venku.

Naopak večeři je lepší uspořádat formou bufetu, než klasickou jednochodovou, zvláště zvete-li přátele až na večerní zábavu. Nespornou výhodou rautu je, že si každý host nabere jídlo ve chvíli, kdy má hlad nebo chuť, a vezme si takové množství, jež zvládne zkonzumovat. Nemusíte tak své hosty rušit pokud se zrovna dobře baví a všechny shánět ke stolu. Ovšem je dokázáno, že pokud je jídlo podáváno formou rautu, zkonzumuje se ho daleko více.

Když se domluvíte s obsluhou na tom,  že bude jídlo doplňovat průběžně, uděláte pro své hosty to nejlepší. Musíme říct, že se nepříliš osvědčilo rozdělovat raut striktně na dva časy, a to z toho důvodu, že jakmile se bufet otevře, každý je zvědavý co se bude podávat a první jídlo rychle zmizí. Je pak nepříjemné koukat dvě hodiny na prázdné talíře, než nastane ten správný čas na druhou vlnu.

Nahraďte drahé potraviny

Nejdražšími položkami bývají masité pokrmy a tvrdý alkohol. Alkoholu se budeme věnovat níže, pojďme tedy na masité pokrmy.

Kýta masa je levnější než jednotlivě připravené porceJistě jsou důležitou součástí svatebního menu, kterou nelze vypustit. Hodně však záleží na tom, v jaké formě je do menu zařadíte. Rozhodně Vás vyjde mnohem lépe maso pečené vcelku - kýta, sele, krůta, ryba..., než když si zvolíte jednotlivé porce připravované ať už v kuchyni, nebo na grilu.
 
Jedním z nejoblíbenějších pokrmů jsou pak výše zmiňované mini-řízečky - ty zmizí vždy jako první. Kdo je na nějaké svatbě zažil, určitě ví, o čem mluvíme. Levnější variantou řízečků jsou pak smažené žampióny, květák, brokolice,... Přestože se nám tato varianta velice osvědčila, málo která restaurace tuto možnost nabízí.

To stejné platí i v případě, že se chystáte grilovat. Grilovaná zelenina je dnes velmi oblíbenou součástí menu, ovšem často se při svatební hostině stává, že jí není dostatek. Přiznejme si, většina žen se snaží, držet si štíhlou linii, a tak místo klasických příloh, jako jsou brambory či těstoviny, zvolí k masu právě zeleninu. Velice oblíbené jsou i kukuřičné klasy, které chutnají také dětem, a rozhodně Vás vyjdou lépe než steak nebo losos.

Co se týče masa ve formě steaků nebo roastbeefů, které jsou krájeny na studený raut, jsou vhodnou alternativou malé masové kuličky. Zvláště pokud si dá restaurace trochu práce s prezentací a ozdobí je zeleninou či kořením, věřte, že zmizí mezi prvními.

Svatební dort ze sýrů nahradí i část rautu

Obložené mísy

Obložené mísy jsou kategorie sama pro sebe. Tím spíš, pokud plánujete podávat večeři formou rautu, bude Vám je restaurace nabízet. Ze zkušenosti musíme říct, že jestli je jídla dostatek, jsou mísy právě to, co obvykle zbude. Navíc v pokročilejších hodinách bývají oschlé či rozteklé, zvláště v letních měsících. Přitom jejich cena není zrovna nízká, proto pokud je to tedy jen trochu možné, pokuste se těmto drahým mísám vyvarovat.
 
Velice nápaditou alternativou jsou sýrové dorty. Většina restaurací nemá námitky proti vlastním dortům, zvláště pokud je informujete o této dortové variantě dopředu. Vy si můžete nakoupit variaci sýrů dle vlastní chuti a cenových možností. Pokud si dáte trochu práce s prezentací, doplníte dort o exotické ovoce, hosté budou nadšeni a určitě se nemusíte bát, že by jídlo chybělo. Zbylý sýr pak můžete hostům rozdat jako výslužku.

Sladký koutek

Mnoho svatebních hostů neholduje dortům, a tak je zbytečné objednávat jej pro všechny. Využijte proto možnosti objednat dort pouze pro polovinu svých hostí (a zároveň udržet tradici krájení dortu novomanžely), a zkombinujte ho s variantou sladkého koutku, který je v posledních letech čím dál oblíbenější. Věřte, že bude příjemným zpestřením.

Připravte sladký i slaný bar pro své hosty
Chcete-li ušetřit, můžete poprosit někoho známého, aby Vám upekl oblíbený zákusek na plech, který nakrájíte na malé kousky a svátečně ozdobíte. Stejně tak cukroví a koláčky Vám zajisté ochotně upečou babičky či tetičky.

Nechcete-li klasický sladký koutek s muffiny, makronkami či lízátky, můžete pro své hosty nachystat stejně efektní a finančně  méně náročnou variantu. Velice se osvědčily dózy s bonbóny, na které chodí nejen malé děti, ale hlavně dospělí pánové. Můžete naaranžovat gumové medvídky, lízátka, čokoládky,... Když něco zbude, lehce je dáte hostům na cestu, nebo uschováte.

Slaný koutek

Oblíbeným se v posledních letech stává také slaný koutek. Můžete se zkusit domluvit s restaurací a nachystat mísy popcornu, chipsů, nachos a krekrů, a k tomu různé omáčky či dipy. Tato varianta je skvělou alternativou pro klasické kanapky, nebo výše zmiňované salámové mísy.

Čerstvé ovoce

V Čechách je často zvykem dávat na tabuli kromě koláčků ještě čerstvé ovoce. Většina restaurací již od tohoto snoubence odrazuje, a musíme jim dát za pravdu. Pokud chcete mít na svatbě ovoce, určitě si nechte připravit ovocný salát nebo zvolte čokoládovou fontánu. V opačném případě si buďte jisti, že si velkou část ovoce ponesete druhý den domů.

Cukroví a dezerty od tetiček a babiček nikoho neurazí

Alkohol

Tvrdý alkohol patří k těm nejdražším položkám, které se na svatebním účtu objeví. Máte-li našponovaný rozpočet, jistě bude rozumnější, když na svatbě budete hradit pivo, víno a nealko, a v případě, že si některý z hostů bude přát pít tvrdý alkohol, obsluha ho může taktně upozornit, že ten novomanželé nehradí. A nemusíte se bát, že to bude nevhodné. Naopak tím získáte jistotu menší útraty a také předejdete vyššímu riziku vzniku nenadálých potyček. To přece ve svůj velký den nechcete...

Máte-li pocit, že už Vám ze všeho jde hlava kolem a nebo jste úplně ztracení, můžete nám napsat a my Vám se svatebními přípravami rádi pomůžeme.

Jak na svatební menu? Na čem se dá ušetřit? Jak na svatební menu? Na čem se dá ušetřit? Reviewed by Kouzelná Svatba on 20.1.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!