NOVINKY

[5]

Moje matka mě přivádí k šílenství!

I matky a dcery, které si v běžném životě dobře rozumí, mohou ve vypjatých situacích, jakou bezesporu svatba je, říci něco, co té druhé ublíží. Je to emocionálně velmi vypjaté období, a ze zkušenosti můžeme říci, že i běžně racionální člověk pod tíhou všech okolností občas zní jako blázen.

Mnoho matek si tento den představuje již od doby, kdy jsou jejich dcerky malými holčičkami. Přesně ví, jak by jejich svatba měla vypadat a chtějí pro své dcery jen to nejlepší. Avšak ve chvíli, kdy se tento sen stane skutečností, se jejich představy najednou míjí se skutečností. I ony se v ten okamžik stávají zranitelnými, zvláště pokud jim jejich dcery nedovolí do plánování vůbec zasahovat.

V některých situacích je velice těžké udržet své emoce na uzdě a jazyk za zuby, zvláště pokud je člověk frustrovaný nebo naštvaný. Ale věci, které řeknete už nejdou vzít zpátky a mohou vaše vztahy poznamenat na dlouhé roky. Proto se zkuste vyvarovat těmto třem frázím, jež by Vás mohly dostat do problémů.

Matka mi vnucuje své představy na svatbu

„Je to moje svatba, ne tvoje!“

Vaše matka moc dobře ví, že je to Vaše svatba. Musíte mít na paměti, že když se vdávala ona, pravděpodobně si svou svatbu neplánovala sama. Dříve nebylo zvykem, aby si svatbu zařizovali nevěsta s ženichem, nýbrž jejich rodiče a nevěsta byla na svatbě víceméně váženým hostem. Časy se od té doby hodně změnily, nyní si celou svatbu plánují snoubenci dle jejich představ a přání. Nezapomínejte tedy, že Vaše matka pravděpodobně nikdy nebyla tím, kdo měl na svatbě hlavní slovo, přestože by se do plánování velice ráda zapojila.

Zkuste jí tedy vysvětlit, že toužíte po tom, aby si Vaši rodiče svatbu naplno užili a nechcete je zatěžovat vším, co je nutné pro tento den zařídit. Svěřte ji pár malých úkolů a zapojte do rozhodování věcí, na kterých Vám s partnerem až tolik nezáleží. Taktně jí tak naznačte, že stojíte o její názor, avšak Vaše představy o svatbě jsou stejně tak důležité, jako ty její a konečné slovo chcete mít Vy se snoubencem.

„Dobře, tak já si to zaplatím sama!“

Tak tohle je jedna z největších hloupostí, jakou můžete říct. Zvláště pokud se Vaši rodiče finančně podílejí na pokrytí svatebních výdajů. Někdy je lepší vynaložit úsilí k nalezení kompromisu, který můžete skousnout všichni. Neohrnujte nos nad snahou Vašich rodičů, vyjadřujete jim tak nedostatek respektu k nim a jejich pomoci.

„Jestli se ti to nelíbí, tak nechoď!“

Vaše matka určitě nechce zmeškat svatbu své dcery, i přestože se rozhodnete udělat něco, s čím by nikdy nesouhlasila. Jestliže řeknete něco takového, dáváte jí tím najevo své pohrdání a pocit, že Vám absolutně nezáleží na tom, zda na svatbě bude či ne. Jako byste ji úplně vyškrtla ze svého života, když teď budete mít „vlastní“ rodinu. Přestože to tak zajisté nemyslíte, pro ni to může být velice frustrující.


Jak se tedy vyvarovat těchto situací nebo z nich případně kulantně vybruslit? Zkuste se s partnerem již předem domluvit, které činnosti a rozhodnutí byste rodičům mohli svěřit. Dáte jim tak najevo svůj respekt, úctu a důvěru, a vyhnete se tak nepříjemným hádkám.
Více si můžete přečíst v zítřejším článku Jak zapojit rodiče do plánování svatby?
Moje matka mě přivádí k šílenství! Moje matka mě přivádí k šílenství! Reviewed by Kouzelná Svatba on 5.1.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!