NOVINKY

[5]

11 způsobů jak ušetřit na svatbě

Snad všichni snoubenci, kteří se o svatbu aktivně zajímají nebo ji již plánují, hledají kde by se dalo ušetřit. Řekněme si upřímně, nejedná se o levnou záležitost. Většina snoubenců se v tomto prostředí pohybuje poprvé, a tak málo kdo má představu o cenách a možnostech vůbec. Proto jsme sepsali pár bodů, které by Vám při plánování  mohly pomoci.
 

Doba svatebního obřadu

Pokud zvolíte pro svatební obřad pozdější odpolední hodinu, můžete si odpustit nejen nákladnou hostinu, ale i shon a stres. Nevěsta nebude muset brzy vstávat a přesto bude mít dostatek času na přípravy. Díky tomu bude i v pozdějších hodinách vypadat svěže. Také svatební hosté z daleka nebudou muset vyjíždět za tmy a budou mít dostatek sil slavit s Vámi až do rána. 

Svatbou večer ušetříte část nákladů na svatbu
Ale výhod je ještě mnohem více, například co se týče dodavatelů. Pokud si zaplatíte fotografa na kratší čas, s velkou pravděpodobností stihne nafotit všechny důležité momenty i část svatební párty, stejně tak kapela či DJ bude hrát do brzkých ranních hodin.

Navíc, pokud plánujete svatbu v horkých letních měsících, může teplota nepříjemně ovlivnit ty nejdůležitější momenty. Obřadem v pozdějších hodinách tak můžete snížit riziko kolapsu a zvýšit pohodlí hostů.

Místo svatebního obřadu

Obřad pod širým nebem - to je představa mnoha nevěst. Co se však financí týká, je velký rozdíl, pokud budete oddáni v obřadní síni, nebo si své ANO řeknete mimo ni. Pokud jste plně rozhodnuti pro svatební obřad  na místě, které nespadá do oficiální působnosti matriky, musíte počítat s tím, že si budete muset v průměru o 10 tisíc korun připlatit (počítáme s pronájmem místa obřadu, zapůjčením nábytku, firmou, která jej nainstaluje, platbou oddávajícímu za sňatek uzavřený mimo obřadní síň).

Místo hostiny

Zvolíte-li místo hostiny hodně vzdálené od místa obřadu nebo místa bydliště, náklady vždy o něco vzrostou. Musíte mít na paměti, že na dané místo se budete muset vypravit několikrát již při plánování svatby. Výsledné náklady na dopravu mohou v konečném důsledku přijít na stejné peníze, jako cena za pronájem bližší restaurace.

Také je důležité uvědomit si, že ne všichni hosté vydrží bujarou zábavu až do rána, především starší lidé a rodiny s malými dětmi, pro něž budete muset zajistit dřívější odvoz nebo ubytování.

Květiny jsou drahé, vybírejte hlavně sezonní druhy

Květiny

Správný výběr květin je jedním z nejdůležitějších kroků při plánování svateb. Každá nevěsta má jiný vkus a představy. Vhodně zvolené aranžmá dokáže udělat velkou parádu, takže pokud chcete mít svatbu vyladěnou do posledního detailu, měla by být květinová výzdoba ucelená a korespondovat se svatební kyticí.

Bohužel květiny nejsou levnou záležitostí. Máte-li tedy konkrétní představu, je dobré si předem zjistit sezónu kvetení, a přizpůsobit ji datu svatby. V opačném případě je totiž možné, že utratíte spoustu peněz za květiny, které ve výsledku nemusí být vůbec hezké.

Snubní prsteny

Pokud již teď víte, že prstýnek nechcete či nebudete moci nosit, nabízí se možnost koupit levnější, přesto kvalitní, snubní prsteny z jiných ušlechtilých kovů než ze zlata. Momentálně jsou velkým hitem ocelové či titanové prsteny, které Vás často přijdou na pětinovou cenu. Mnoho firem nabízí širokou škálu vzorů a velkostí, takže si dokáže vybrat opravdu každý a od bílého zlata či stříbra jsou na první pohled k nerozeznání. 

Inspirovat se můžete například v nabídce snubních prstenů.

Pokud však nevěsta ví, že oproti svému protějšku bude chtít svůj snubní prsten nosit, dá se vyrobit ze zlata pouze dámský prsten a ten pro ženicha v levnější variantě - ať už se zmíněné oceli nebo stříbra.

Ušetřete na svatebním oznámení vlastní výrobou

Svatební oznámení

Jestli toužíte po originálním svatebním oznámení, není nic jednoduššího než si vytvořit vlastní návrh a nechat si ho zpracovat v některém z grafických studií nebo tiskárně. Pokud jste alespoň trochu zběhlí v práci s grafickými programy, či programy na úpravu fotografií, nemusíte ani utrácet za práci grafika. Vaše oznámení tak bude zcela originální. Inspiraci můžete najít například na oblíbené síti Pinterest.

Druhou z možností je pak navštívit prověřené zahraniční obchody a objednat si oznámení za nižší cenu tam. Nevýhodou se ale ukazuje dlouhá doba dodání a nutnost použít české fonty, což je ve většině případů problém. Můžete si ale nechat oznámení poslat bez textu a následně si je nechat vytisknout tady. Předem si ale zjistěte, zda je tiskárna schopná potisknout také již nařezaný formát. Velký pozor si také dejte na hodnocení obchodníka, někdy je dobré si pár korun připlatit, než řešit reklamace a objednávat nové zboží.

Zapůjčení dekorací

Většina snoubenců řeší dekorace na svatbu, za které často utratí nemalý peníz. Mnoho restaurací již dnes nabízí jakýsi ‘základní dekorační balíček’, který Vám jsou ochotní buď zapůjčit za nízkou částku, nebo Vám v rámci celé hostiny prostory vyzdobí zdarma. Pokud ale snoubenci chtějí něco jiného než fádní a okoukanou svatební výzdobu, musí se poohlédnout po něčem jiném, než jim restaurace může poskytnout.

Svatební dekorace si vyrobte sami
V tu chvíli se nabízí několik variant.
  • DIY - Výzdobu si můžete vyrobit takzvaně “do it yourself”. Budete však nuceni nakoupit veškerý materiál, a také strávíte spoustu času samotnou výrobou dekorací. A co s nimi budete dělat po svatbě? Pokud si nechcete celou výzdobu ponechat, můžete ji zkusit prodat. Avšak mějte na paměti, že už je nikdy neprodáte za plnou cenu a navíc jako komplet.
  • Svatební agentura - Oslovíte některou ze svatebních agentur, která Vám zajistí výzdobu včetně dekorování dle vašich představ a finančních možností s tím, že dekorace Vám pouze zapůjčí. 
  • Půjčovna dekorací – Pokud si chcete výzdobu v sále přichystat sami, ale nechcete nic vyrábět, existuje mnoho firem, které Vám dekorace zapůjčí za cca třetinu pořizovací ceny. Odpadá tak nutnost shánět jednotlivé dekorace, jež si půjčíte jako celek a navíc Vám odpadne jejich následný prodej.

Svatební menu

Ať už si vyberete restauraci nebo cateringovou společnost, výběr menu zůstává vždy na Vás. Cenový rozdíl mezi cateringem a restauračním menu bývá v konečném výsledku malý, zvláště platíte-li za pronájem restaurace.

Obecně se na jídle nevyplatí šetřit, jistě nechcete po svatbě slyšet “Měli jsme takový hlad, že jsme si museli objednat pizzu”. Pár tipů, jak sestavit menu a přitom ušetřit nějakou tu korunu, si budete moci přečíst již příští týden v článku “Jak na svatební menu?”.

Pokud máte skromný svatební rozpočet, můžete zvážit také vynechání klasické svatební hostiny, nebo na ni pozvat pouze rodinné příslušníky. Kamarádi a přátelé mohou přijít až na brzkou večeři podávanou stylem bufetu.

Alkohol

Dnes je již běžnou praxí, že si snoubenci do restaurace dodají vlastní alkohol. Většina zařízení si bere tzv. "korkovné/špuntovné” - poplatek za každou otevřenou láhev, popř. za litr sudového vína. Ta se pohybuje průměrně kolem 100 Kč, a přesto se především u vína  vyplatí.

Stále častěji se také setkáváme s tím, že se nabídka omezí pouze na nealkoholické nápoje, pivo a víno, případně se podává pouze domácí pálenka. Ostatní alkohol si mohou hosté zakoupit na baru na své náklady. Z vlastní zkušenosti musíme říci, že se tato varianta osvědčila - vy nemusíte složitě zjišťovat jaký alkohol vaší hosté rádi pijí a vzhledem k tomu, že kvalitní tvrdý alkohol je velmi drahý, celkově sníží náklady na hostinu.

Nepodávejte tvrdý alkohol a přichystejte samoobslužný bar

Ubytování

Mnoho párů se mylně domnívá, že musí zaplatit ubytování pro své hosty. Pokud nehodláte do svatby investovat veškeré úspory, upusťte od představy, že zaplatíte nocleh všem Vašim hostům. Slušností je zaplatit ubytování nejbližší rodině - rodičům, prarodičům, sourozencům, ostatní svatební hosté si jej uhradí sami.

Vhodné je nabídnout hostům ubytování v místě hostiny a zajistit pro ně rezervaci. Pokud samotná restaurace, kde se hostina koná, nenabízí dostatek prostor, nebo je ubytování příliš drahé, zjistěte, jaké možnosti se nachází v nejbližším okolí. Hosté tak budou mít pocit, že se o ně staráte a jejich přítomnost na svatbě je žádoucí.

Svatební agentura

Mnoho lidí si myslí, že agentura svatbu ještě prodraží. Opak je ovšem pravdou. Vzhledem k tomu, že se v tomto prostředí pohybují dlouhodobě, mohou si i oni dovolit vyjednat se svými dodavateli lepší ceny, než které dostanete jako jednotlivec - stejně jako je tomu v mnoha ostatních odvětvích.

Z vlastní zkušenosti víme, že částka, kterou snoubenci ušetří za zprostředkované zboží a služby je vyšší, než jakou zaplatí za služby samotné agentury. Ve výsledku tedy dostanete kvalitní zboží a dodavatele za relevantní cenu a navíc svou svatbu prožijete bez zbytečného stresu a shonu.

Doufáme, že jsme Vám touto cestou alespoň trochu pomohli se svatebními přípravami. Pokud si s něčím nevíte rady, nebo byste uvítali pomoc, neváhejte nám napsat.
11 způsobů jak ušetřit na svatbě  11 způsobů jak ušetřit na svatbě Reviewed by Kouzelná Svatba on 13.1.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!