NOVINKY

[5]

Byla jsem kamarádce na svatbě, musím ji teď pozvat také?

Jedním z nejtěžších úkolů hned v počátcích plánování svatby je vytvořit seznam hostů. Zvláště v případě, že máte napjatý finanční rozpočet. Rozhodování není zrovna snadné. Koho upřednostnit? Kamarádku, nebo rodinného příslušníka? Navíc mnoho z nich již žije v páru. Musíte je pozvat s partnerem, případně i jejich potomky?

Pokud jste byli hostem na svatbě Vaší kamarádky, neměla by automaticky počítat s tím, že Vy ji pozvete také. Nejdůležitější je zamyslet se nad tím, jaký spolu máte vztah. V případě, že se jedná o velmi dobrou přítelkyni, se kterou se vídáte pravidelně a rozumíte si, pak neváhejte a pozvánku ji pošlete. Je-li to ale kamarádka, které jste byli na svatbě někdy před třemi lety a od té doby jste s ní téměř v kontaktu nebyli, určitě není nutné ji zvát. Raději pozvěte někoho, ke komu máte blíž, třeba kolegu z práce nebo někoho, kdo stál za Vaším seznámením s nastávajícím manželem.

Koho pozvat na svatbu? Kterým kamarádům a známým poslat pozvánku? 

Naopak, jestliže jste byla pozvaná na svatbu kolegyně z práce, a zvete na svatbu i jiné své kolegy, je slušné pozvat také ji. Stejně tak, jste-li členem nějakého spolku či skupiny, pak je vhodné pozvat všechny. 

Pozvat je i s doprovodem?

Co se partnerů týče, je to velice individuální. V případě, že se jedná o kamarádku, které jste byla na svatbě a znáte také jejího manžela, určitě je slušné pozvat je společně. Pokud je to pouze kolegyně z práce, s jejímž mužem se prakticky nestýkáte a zvete i ostatní kolegy, všechny předem taktně upozorněte na to, že jejich protějšky neočekáváte. 
 
Stejně tak i páry s dětmi. Zavolejte si, a dopředu se domluvte, zda s sebou budou brát své potomky. Jestliže si na své svatbě děti vysloveně nepřejete, promluvte si již při pozvání s přáteli a vyslovte své přání. Je na každém rodiči, aby zvážil, zda vašemu přání vyhoví. Je jasné, že děti do roku věku je těžké odložit na celý den a jít si užívat na párty. Pokud tedy nechcete na svatbě malé děti, a přesto byste kamarády na svatbě rádi viděli, můžete je pozvat pouze na svatební obřad a vynechat odpolední zábavu. 
 
Samozřejmě je nutné pořád myslet na kapacitu daného místa a Váš rozpočet. Pokud už své přátele nemůžete zahrnout do seznamu hostů, určitě nic nezkazíte pouhým svatebním oznámením. Na svatební hostinu pak pozvěte jen rodinu a přátele o jejichž přítomnost opravdu stojíte. Co se nepříjemných otázek týče, kapacita restaurace Vám může být dobrou výmluvou.
Byla jsem kamarádce na svatbě, musím ji teď pozvat také? Byla jsem kamarádce na svatbě, musím ji teď pozvat také? Reviewed by Kouzelná Svatba on 3.2.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!