NOVINKY

[5]

8 situací, kterým se na svatbě chcete rozhodně vyvarovat

Snad každý sní o dokonalé svatbě. Snoubenci tento den několik měsíců plánují a zařizují. Je ale jasné, že pokud svatbu chystají poprvé, nemají tušení na co všechno si dát pozor. Proto jsme pro Vás připravili seznam nežádoucích situací, které Vám mohou plánování ulehčit.

1. Neprofesionální fotografie

Mnoho snoubenců nepovažuje fotografa za jednu z nejdůležitějších věcí svatebního dne. Ovšem opak je pravdou. Stačí si uvědomit, co Vám vlastně z onoho dne zůstane. Jsou to prstýnky, svatební kniha nebo jiná upomínka hostů, a pak právě zmiňované fotografie, které Vám pomohou udržet krásné vzpomínky naživu po mnoho let.

Rozdíl mezi profesionálním a amatérským fotografem bývá zřejmý na první pohled.

Tím nejhorším scénářem je sedět nad nepovedenými svatebními fotografiemi a vyčítat si, že tenkrát člověku bylo za těžko dát nějakou tu tisícikorunu navíc. Tento výjimečný den už nikdy nevrátíte zpátky… Proto je dobré vybírat toho správného fotografa s rozvahou tak, aby na fotografiích byla zachycena právě atmosféra Vašeho velkého dne. 

Toho většinou docílí fotografové, kteří se zabývají focením svateb již delší čas, a na to je třeba klást velký důraz. Nemusí tomu tak být vždy, ale máme zkušenost, že přestože se jednalo o uznávaného fotografa, který běžně fotí modelky v ateliéru, výsledek odpovídal práci amatéra s obyčejnou zrcadlovkou. Focení v ateliéru je o tolik jiné než v exteriéru a ač se to může zdát zvláštní, pokud fotograf neví dopředu, co se zhruba bude odehrávat, může pro něj být složité zachytit ty správné momenty.

2. Hladoví hosté

Na jídle se nemá šetřit, to je známá věc. Máte-li napnutý rozpočet, existují možnosti jak snížit náklady, aniž by to ovlivnilo kvalitu či kvantitu jídla. Určitě nechcete aby se po svatbě šeptalo, že hosté měli takový hlad, že si museli objednat pizzu s dovozem.
Pokud plánujete večeři formou rautu, musíte počítat s větší porcí jídla na osobu, než když podáváte servírovanou večeři. Nevýhodu servírované večeře je naopak fakt, že hosté budou do pár hodin od večeře hladoví, a stejně pro ně budete muset nechat připravit další občerstvení. Více tipů kde a jak se dá šetřit si můžete přečíst v našem článku „Jak na svatební menu“.

3. Váznoucí zábava

Určitě nechcete, aby se o Vaší svatbě ještě dlouho povídalo v negativním slova smyslu. Mnoho snoubenců často nedomyslí program úplně do konce a pak vznikají hluché chvíle, kdy se svatební hosté nudí a jen čekají, zda někdo s něčím přijde. 

Nejčastějším hluchým bodem je právě focení novomanželů. Vy jakožto novomanželé se nudit určitě nebudete, ale co v té chvíli budou dělat Vaší hosté je velice důležité. Musíte mít na paměti, že v tu dobu ještě málokdo bude opojen alkoholem, takže nemůžete počítat s tím, že ony dvě hodiny vyplní družením se.

Brzo je také na většinu svatebních her, které právě nabývají na vtipnosti až v pozdějších večerních hodinách. Ideální jsou například svatební noviny nebo videoprojekce, která nevyžaduje aktivní zapojení hostů, ale nenásilnou formou odvede pozornost.

Nuda na svatbu nepatří, proto si naplánujte svatební zábavu v průběhu celého dne.

Naplánujte si tedy svatební den do detailu, vymyslete aktivity, připravte hry. Nemusíte vše zrealizovat, ale je dobré mít něco v záloze. Do příprav zapojte také svědky, nebo si nechte poradit a pomoci od profesionálů, kteří se o to postarají.

4. Špatná kapela

Mezi jeden z nejhorších scénářů patří také špatná kapela a otrávení hosté. Proto vybírejte s opatrností a pokud existuje možnost někde se na hudebníky podívat, neváhejte a opravdu si je poslechněte naživo.

Dopředu si vyjasněte i repertoár, nebo sestavte přímo „playlist“ toho, co si přejete, aby zaznělo. Nezapomínejte, že starší generace si potrpí na klasiku, na kterou si s Vámi zatančí, a pokud by po celou dobu hrál například jen rock, hosté by mohli být zklamaní. 

Nespoléhejte ani na webové recenze či ukázky. Shánět nějakou náhradu na poslední chvíli nebo dokonce v průběhu svatební zábavy je opravdový oříšek. Abyste pak nelitovali utracených peněz a zkažené zábavy.

5. Otevřený účet na baru

Noční můrou snad všech novomanželů je účet, který jim předloží restaurace po skončení svatební oslavy. Každý s hrůzou očekává, jaká částka se objeví, zvláště pokud nechají na baru otevřený účet. Ten má více nevýhod než výhod, proto jej raději nedoporučujeme. 

Jednak úplně ztratíte přehled o tom, co Vám na účet restaurace píše, oproti tomu co se ve skutečnosti vypilo, a také hrozí, že se Vaší hosté rychleji opijí a utrhnou Vám nějakou ostudu. Mnoho podniků také dělá to, že novomanželé platí za otevřenou láhev, takže riskujete, že přestože se z láhve upije jen jeden „panák“, zaplatíte za celou. Zvláště má-li restaurace širokou nabídku alkoholu. 

Pokud na své svatbě chcete mít tvrdý alkohol, je lepší domluvit se s restaurací na základní nabídce, kterou Vám dají na bar a hosté se mohou obsloužit sami. Pokud budou chtít alkohol nad rámec této nabídky, může je číšník slušně upozornit na to, že tento alkohol si budou hradit z vlastní kapsy.

6. Líná obsluha

Není nic horšího než dívat se na prázdné mísy a špinavé nádobí a sklenice na svatební tabuli. Ač je to k podivu, ze zkušeností musíme konstatovat, že je velice málo restaurací s bezproblémovou obsluhou. Těžko říct, co to způsobuje, ale je běžnou praxí, že obsluhu je nutné hlídat a popohánět, aby bylo vše, tak jak má. 

Proto je dobré si již dopředu s restaurací vyjasnit, kdo bude v den D zodpovědný za to, aby vše probíhalo hladce. Pokud nechcete zatěžovat své rodiče nebo hosty, je dobré oslovit například svatebního koordinátora

Pokud toužíte po nádherné a nezapomenutelné svatbě, svatební výzdobu nepodceňujte.

Chcete-li si obsluhu přece jen ohlídat sami, vyžádejte si dohled provozního restaurace, nebo jeho zástupce. Tak, aby jste se měli v případě nějakého problému na koho obrátit a dovolávat se svého. Také není úplně od věci seznámit se dopředu s obsluhujícím personálem a vyjasnit si Vaše požadavky.

7. Nevkusná výzdoba

Slíbila Vám restaurace pronájem prostor včetně výzdoby? Na vlastní oči se přesvědčete, že výzdoba bude vypadat vkusně, a tak aby zapadla do celého konceptu Vaší svatby. Nechte si ukázat materiál, který budou na Vaší svatbu používat, aby se nestalo, že barva výzdoby nebude ta jakou si představujete, nebo bude na materiálu znatelné jeho opotřebení. 

Recyklace výzdob je běžnou praxí a potrhané či ušlapané potahy a poškozené vázy nejsou výjimkou. Ideální je, pokud se domluvíte s restaurací, že pro Vás přichystají zkušební menu včetně ukázky výzdoby. V případě, že výzdoba nesplňuje Vaše požadavky, pokuste se s restaurací domluvit slevu z nájmu a dekorování si zajistit jinde.

8. Mokří svatební hosté

Vysnili jste si svatbu pod širým nebem nebo byste rádi uspořádali svatbu na místě, které nemá dostatečnou kapacitu a část hostů je nutné usadit venku? Dobře si tento krok promyslete. Co budete dělat v případě špatného počasí?

V případě konání svatby pod širým nebem je téměř nutností počítat i s mokrou variantou. Buď si pronajmout pártystan, nebo prostory, kam je možné celé dění přesunout. I v červnu či červenci mohou teploty klesnout k 15°C či foukat silný vítr. Jídlo pak rychle chladne a hosté mohou být promrzlí a nevrlí, nemají-li se kam schovat.

Chystáte-li se uspořádat oslavu na místě, kde bude muset část hostů sedět venku, zvažte zda nezměnit místo či škrtat v seznamu hostů. Bylo by hloupé, kdyby na vás za deštivého počasí muselo 10 lidí koukat za sklem. 

Ale nejde jen o mokrou variantu. Také přímé slunce může způsobit nemalé problémy. Hlavně v letních měsících hrozí, že hostům uženete úpal nebo úžeh. Musíte počítat s tím, že se budou chtít schovat někam do stínu, kde bude alespoň trochu příjemněji.

8 situací, kterým se na svatbě chcete rozhodně vyvarovat 8 situací, kterým se na svatbě chcete rozhodně vyvarovat Reviewed by Kouzelná Svatba on 2.3.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!