NOVINKY

[5]

Svatební kytice a její historie

Svatební kytice jako symbol plodnosti a věčné lásky má svůj původ ve středověkých rytířských turnajích. Rytíři nosili květiny dámám, v jejichž jménu bojovali. Tento akt se pak přenesl od turnaje až k oltáři a zachoval se dodnes. Kytici si většina nevěst schovávala, a poté se sušila buď celou, nebo alespoň některé její kvítky. Házení svobodným kamarádkám není tradiční zvyk, ale připutoval z anglosaských zemí poměrně nedávno.


Volba květin je velice individuální, jak v barevnosti, tak i druhu a jejich vazbě. Dříve bývaly kytice vázány z čistě bílých květů, jež měly vyjadřovat nevinnost. Nemajetné dívky měly uvázánu kytici z lučního kvítí, obilí a bylin, jejichž úkolem bylo chránit nevěstu před nepřízní osudu a zlými duchy. Dnes jde ve většině případů symbolika květin stranou, a nevěsty se řídí svým osobním vkusem.

I tvar si prošel bohatým vývojem. V 60. letech se u nás vázaly především převislé kytice z kal, růží či anturií, bohatě zdobené zelení. Mívaly buď rozvolněný nebo trojúhelníkový tvar. Poté přišly do módy květiny jako gerbery, karafiáty, kosatce či tulipány. Zeleň byla ještě bohatší. Začaly se přidávat i stuhy.


Tvar se pomalu měnil na lineární, ke konci 70. let pak přibyly i kulaté vazby. Velký boom zažil tzv. košíček, který se k nám dostal z Rakouska. Jednalo se o vypichované kytice v různých tvarech - vějíř, koule, trojúhelník, ...

Poté se styl vazeb hodně rozvolnil, objevovaly se květiný vázané do různých tvarů, dle vkusu snoubenců. Začaly se vázat vícedruhové kytice, přidávaly se netradiční prvky - semeníky, sukulenty, větvičky, i dekorační materiál - stuhy, perly, drátky,...

Dnes převažují vícedruhové kytice, které jsou vázány buď do natěsno vázaných kulatých vazeb nebo rozvolněně. Také výběr květů je mnohem širší, i když oproti zahraničí, stále dost omezený. Ať už si nevěsta vybere jakýkoliv typ vazby, měla by vždy přihlížet ke své postavě a šatům tak, aby kytice nezanikala, nebo nepůsobila nevkusně. 

 

Svatební kytici, kterou přináší ženich, by měla nevěsta vidět až ve svatební den, avšak ne všichni pánové mají tu odvahu vybrat svatební kytici na vlastní pěst. A tak si často něvěsty vybírají samy, nebo svěří tento úkol floristce.

Ze zkušeností můžeme říct, že častým jevem bývá zklamaní ze vzhledu uvázané svatební kytice, která se ve výsledku hodně vzdaluje od vašich představ. Bohužel ve chvíli, kdy si pro kytici ženich do květinářství přijde, je již pozdě na to něco měnit, přestože mu florista nabídne, že si onu kytici koupit nemusí… Proto doporučujeme ověřit si kvality floristy či floristky dostatečně dopředu.  

 

V tomto ohledu Vám velice rádi poradíme ať už my, nebo zkušení floristé tak, aby kytice byla pro nevěstu opravdovým překvapením, a zároveň odpovídala jejímu vkusu a zapadala do celkového konceptu svatby. 
Svatební kytice a její historie Svatební kytice a její historie Reviewed by Kouzelná Svatba on 16.3.16 Rating: 5

Žádné komentáře:

Děkujeme za Váš komentář. Pokud Vám můžeme nějak pomoci nebo poradit, neváhejte nás kontaktovat!